Zamišljeni svet – predstava u kojoj zajedno glume gluve, nagluve i čujuće osobe otvara četvrti P(h)antomfest

Phantom fest logo

Na četvrtom Međunarodnom festivalu pantomime – P(h)antomfest, koji se održava u Vranju 26. i 27. juna, u organizaciji Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje, biće premijerno prikazana pozorišna predstava „Zamišljeni svet“ u režiji Trajčeta Gjorgieva nastala u produkciji Festivala, u kojoj igraju dva gluva (Ivica Spasić, Milan Tončić), jedna nagluv (Goran Stoiljković) i jedan čujući glumac (Mirjana Mitić).

Predstava će biti odigrana odmah nakon svečanog otvaranja Festivala 26. juna od 20.10h u sali Doma vojske u Vranju.

Nakon uspešnih predstava „Ljubav“, „Omnibus plus“ i „Igra“, koje su nastale u produkciji Festivala prethodne tri godine, članovi Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje nastavljaju put u svet pantomime. Ove godine je proces stvaranja podignut je na jedan viši nivo, s obzirom da u predstavi igra i čujuća glumica Mirjana Mitić. Intuitivnom igrom ovo četvoro glumaca, njihovom interakcijom i svešću da se pokretom može reći mnogo više nego rečima, pokazaćemo kako se kroz umetnost u potpunosti mogu izbrisati „razlike„ između ljudi.

Zamišljeni svet je kolaž pantomimskih etida, baziranih na kratkim scenarijima za pantomime jednog od najvećih živih pantomimičara, edukatora, antropologa i profesora na Bugarskoj akademiji za pozorište i film NATFIZ, Aleksandra Ilijeva, kolaž koji reditelj adaptira i donosi na scenu sa jednom ekipom vranjskih amaterskih gluvih i nagluvih glumaca koji već četiri godine rade, edukuju se na polju patomime i nastupaju širom Srbije.

„Kako sam naslov kaže, zamišljamo i materijalizujemo svet, pomoću naše mašte, dosetljivosti, fantazije, tehnikom, kako bi publici što bliže i razumljivije dočarali svet u kojem živimo, svet ispunjen željom za životom, svet ljubavi, svet gramzivosti, svet zabave, svakojakih ljudskih slabosti ali i vrlina, karaktera, da bi na kraju svi zajedno uputili poruku da je taj svet tu, da nije savršen, ali da je naš cilj da ga što više pazimo, negujemo, volimo i da u njemu istrajemo do kraja pazeći pritom da ostanemo ono što zaista jesmo – krhka ljudska bića“, kaže reditelj Trajče Gjorgiev.

Segmenti predstave – etide:
1. Mađioničari
2. Švalja (Krv)
3. Tuš
4. Banana
5. Kapi
6. Bon Apetit
7. Home Sweet Home
8. Kopač
9. Pustinja

Uskoro možete očekivati više informacija o ostatku programa predstojećeg P(h)antomfesta.

Predstave se igraju u sali Doma vojske u Vranju, ulaz na sve programe je kao i prethodih godina slobodan.

Festival su ove godine podržali: Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu, Grad Vranje i Ministarstvo kulture Republike Srbije.