Produkcija

U produkciji P(h)antomfesta svake godine nastaju predstave sa gluvim i nagluvim glumcima. Predstave režira Trajče Gjorgiev, profesionalni pantomimičar i glumac iz Skoplja, a u njima glume članovi Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih. Ideja produciranja ovih predstava je u pomaganju gluvim i nagluvim osobama da iskoriste umetnički potencijal koji nose u sebi i pružanje prilike da ga ispolje na sceni. Rad sa profesionalcem pomogao im je da sruše barijere, kako svoje prema svetu, tako i barijere okoline prema sebi. Gde god da nastupaju sa svojim predstavama pantomime predstavljaju atrakciju, za sobom ostavljaju pitanja o smislu i snazi u životu i kroz svoju pantomimu brišu granice i razlike među ljudima. Ukoliko želite da neka od predstava P(h)antomfesta nastupi u Vašem pozorištu ili na Vašem festivalu pišite na direktor@phantomfest.rs

LJUBAV (2012)
produkcija: P(h)antomfest Vranje
režija: Trajče Gjorgiev
glume: članovi MOGN Vranje
trajanje: 35 min
broj glumaca: 5
izvođenja:
2012. P(h)antomfest, Vranje, Srbija
2013. 49. Dramski amaterski festival, Kočani, Makedonija
nagrade: 2013. nagrada za kolektivnu igru – 49. Dramski amaterski festival, Kočani, Makedonija

ljubav-naslovna

Predstаvа „LJUBAV“ je kolаž pаntomimskih etidа koji govore o ljubаvi. O romаntičnoj, uvek priželjkivаnoj, neostvаrenoj, vаrljivoj, večnoj ljubаvi bez koje se ne može zаmisliti život i kojа sve nаs ispunjаvа, rаduje, rаstužuje, čini od nаs mаze, zveri, trubаdure, boeme … ljude.
Kroz splet etidа nаši glumci se igrаju svojim osećаnjimа, istrаžuju, i što je nаjvаžnije deluju. Deluju svim sredstvimа kojim se glumci neverbаlnog pozorištа služe. Oni koriste tehniku pаntomime, ritаm koji nаsumice rаzаznаju, uspostаvljаju kontаkt, rаzgovаrаju – ukrаtko rečeno glume – igrаju.
Oni plešu po čаrobnim livаdаmа, love leptire, sаnjаju dа su lepe lutke oživele , upoznаvаju se preko Fejsbukа, odlаze dа poprаve odelo u krojаčkom sаlonu, zаljubljuju se, vole … dа bi nа krаju ljudski život filozofski opisаli nаjkrаćim mogućim glumаčkim putem.

OMNIBUS PLUS (2013)
produkcija: P(h)antomfest Vranje
režija: Trajče Gjorgiev
glume: članovi MOGN Vranje
trajanje: 50 min
broj glumaca: 7
izvođenja:
2013. P(h)antomfest, Vranje, Srbija
2013. Medjunarodni festival pantomime i fizičkog teatra „Panphys“, Skoplje, Makedonija“

omnibusPlus

 

1. SUNCOKRET
2. DAVID I GOLIJAT
3. LUTKAR
4. LIFT
5. BIOSKOP
6. WESTERN SALOON
Pantomimska predstava “Omnibus Plus” je bazirana na adaptaciji nekih od najpopularnijih svetskih pantomimskih etida, izvođenih od strane skoro svih značajnijih svetskih pantomimičara. U našem slučaju se radi o adaptaciji koja korespondira sa vremenom u kojem živimo i predstavlja naš komentar problema i dilema koje nas kao ljudska bića muče. Ovi problemi i dileme su razmatrane filozofski i sa izvesnom komičnom distancom što je bilo i neminovno u radu sa ovom sjajnom ekipom , koja sve više i više ulazi u tajne scenskog pokreta i pantomime, te se saživljava sa istim tim problemima i situacijama, pritom žestoko ulazeći u scenski konflikt, goreći u želji da budu što tačniji, sceničniji, interesantniji – glumci.
I to je logično, jer radeći po drugi put sa ovom ekipom i sa još nekoliko novih članova koji su se priključili, stičem utisak kao glumac, pantomimicar i reditelj da čovek može štošta da nauči iz tog njihovog sveta tišine u kojem zive. Pritom se oni svakodnevno hvataju u koštac sa teškom stvarnošću, realnim životom i realnim problemima, i sve to pokušavaju da upotrebe na sceni. I to, nadam se, uspešno. Dočaravajući taj svoj ego i ličnost publici, oni više nisu “ONI”… “ONI”, postaju moji, vaši, naši, glumci iz udruzenja…glumci iz Vranja, pantomimičari iz Vranja. Retko se koji grad moze pohvaliti da ima svoju grupu pantomimičara. Vranje ih sada ima. Srećno!

Trajče Gjorgiev, reditelj

IGRA (2014)
produkcija: P(h)antomfest Vranje
režija: Trajče Gjorgiev
glume: članovi MOGN Vranje
trajanje: 40 min
broj glumaca: 9
izvođenja: 2014. P(h)antomfest, Vranje, Srbija

plakat-igra2

Sa predstavom “Igra” zaokružujemo trilogiju najpoznatijih svetskih pantomimskih etida koju smo 2012. godine započeli sa ekipom entuzijasta iz Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih – Vranje . Od tada, pa do danas, još uvek nas drži i nosi isti entuzijazam, “ljubav” da kroz igru i učenje sastavimo i donesemo na scenu taj “omnibus plus” ljudskih misli i ideja, pretočene u pantomimsku igru. Pa tako … igramo se i sada …

Kroz dečje oci viđeni svet, pred publikom se otvara magija, koja protagoniste nosi u svet vlasti, požrtvovanja, upornosti, ljubavi, tvrdoglavosti , a oni kroz dozu humora, tragikomičnosti i preciznosti opravdavaju taj svet bez reči, trudeći sa da pritom nimalo ne zaostaju u svojoj ulozi (profesionalnih) pantomimičara.
Još jednom će glumci iz MOGN Vranje otvoriti svoje srce pred publikom koja ih zadnjih nekoliko godina željno isčekuje na sceni svakog leta.
Pozdravimo ih.

ZAMIŠLJENI SVET (2015)
produkcija: P(h)antomfest Vranje
režija: Trajče Gjorgiev
glume: članovi MOGN Vranje
trajanje: 50 min
broj glumaca: 4
izvođenja: 2015. P(h)antomfest, Vranje, Srbija

Zamisljeni svet

„Zamišljeni svet“ je kolaž pantomimskih etida, baziranih na kratkim scenarijima za pantomime jednog od najvećih živih pantomimičara, edukatora , antropologa i profesora na Bugarskoj akademiji za pozorište i film NATFIZ , Aleksandra Ilijeva, kolaž koji reditelj adaptira i donosi na scenu sa jednom ekipom vranjskih amaterskih gluvonemih glumaca koji već četiri godine rade, edukuju se na polju patomime i nastupaju širom Srbije.

Kako sam naslov kaže , zamišljamo i materijalizujemo svet, pomoću naše mašte, dosetljivosti, fantazije, tehnikom, kako bi publici što bliže i razumljivije dočarali svet u kojem živimo, svet ispunjen željom za životom, svet ljubavi, svet gramzivosti, svet zabave, svakojakih ljudskih slabosti ali i vrlina, karaktera, da bi na kraju svi zajedno uputili poruku da je taj svet tu, da nije savršen, ali da je naš cilj da ga što više pazimo, negujemo, volimo i da u njemu istrajemo do kraja pazeći pritom da ostanemo ono što zaista jesmo – krhka ljudska bića.

Program:
1. Magioničari
2. Šivalja (Krv)
3. Tuš
4. Banana
5. Kapi
6. Bon Apetit
7. Home Sweet Home
8. Kopač
9. Pustinja

 

HAMLET ( 2016 )                                                                                                                                        produkcija: P(h)antomfest Vranje
režija: Trajče Gjorgiev
glume: članovi MOGN Vranje
trajanje: 50 min
broj glumaca: 9
izvođenja: 2016. P(h)antomfest, Vranje, Srbija

Hamlet

Nakon četiri predstave napravljene na bazi pantomime i pantomimske tehnike sa članovima MOGN Vranje u poslednje četiri godine, nekako smo skupili snagu i hrabrost, a posebno i odlučnost da ovaj put napravimo mimodramu i ispričamo celovečernju priču, priču o Hamletu, priču koju skoro svako zna i da probamo da svo svoje znanje stečeno u zadnjih nekoliko godina pretočimo u ovaj projekat. Nije bilo nimalo lako, ali je zato bilo veoma uzbudljivo dočarati Šekspirovog Hamleta, bez ijedne reči, bez scenografije, bez rekvizita samo pomoću govora tela, zvuka muzike i jačine svetla. Naši glumci su se prvi put u životu susreli sa ovim delom. Ali su hrabro zagrizli i upustili se u avanturu da na scenu iznesu svu težinu čovečanstva koju princ Hamlet nosi na svojim leđima, da iznesu večite teme – vlastoljublja, izdaje, pohlepe, ljubavi osvete. Tragedija “Hamlet” i njen glavni lik su tokom vremena postali ogledalo ljudske prirode uopšte… Bilo je intrigantno, lepo i uzbudljivo na trenutak zaviriti u to ogledalo.

Trajče Gjorgiev, reditelj

PRVA SUZA (2017)                                                                                                                                        produkcija: P(h)antomfest Vranje
režija: Trajče Gjorgiev
glume: članovi MOGN Vranje
trajanje: 50 min
broj glumaca: 10
izvođenja:

  • 2017. P(h)antomfest, Vranje, Srbija
  • 10. oktobar 2017. godine, 10. Festival pantomime i fizičkog teatra „Panphys“ u Skoplju

“Prva Suza” je možda jedna od najdirljivijih ljubavnih priča Bore Stankovića. Priča koja te ne ostavlja ravnodušnim kao i ceo njegov stvaralački opus. U Vranju smo, već šesta predstava po redu koju radimo i nekako je bilo logično da nastavak saradnje ove godine utemeljimo na Borinom stvaralaštvu. Ovaj put Boru (“Prvu Suzu”) prepričavamo pomoću pantomime, malo se potpomažemo plejbekom i muzikom, ali u svakom slučaju to je jedna mala celovečernja predstava koja odiše mirisom starog Vranja, slikovitošću karaktera, običajima i pre svega vranjanskom muzikom. Raditi Stankovića je zaista uzbudljiva avantura, ali raditi ga u Vranju je pre svega odgovornost pa onda avantura. Nadam se da smo u našoj avanturi uspeli i da će naši gluvi i nagluvi glumci u potpunosti opravdati ovaj nastup na sceni.

Trajče Gjorgiev, reditelj