Ideja

P(h)antomfest je međunarodni festival pantomime pokrenut sa ciljem da se kroz umetnost, u ovom slučaju pantomimu, izbrišu razlike između gluvih i čujućih ljudi. Festival će se ove godine održati u Vranju 22. i 23. septembra, podržali su ga: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Grad Vranje, Ambasada Sjedinjenih Američkih država u Beogradu i program Evropski PROGRES, koji finansira Evropska Unija i Vlada Švajcarske, dok će mladi na štandu „Evropa to si TI“ moći da se informišu o mogućnostima za školovanje, usavršavanje i volontiranje u zemljama Evropske Unije.

I ove godine biće premijerno izvedena predstava koja je nastala u produkciji P(h)antomfesta. Ovog puta biće 22. septembra od 20.10h premijerno izvedena predstava pantomime po motivima priče Borisava Bore Stankovića „Prva suza“, u režiji Trajčeta Gjorgieva. Tako će najčuvenjieg pisca iz Vranja po prvi put igrati gluve i nagluve osobe i to u predstavi pantomime, bez reči! U predstavi igraju članovi Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje: Goran Stojiljković, Leontina Trajković, Miodrag Demirović, Ivica Spasić, Ninoslav Demirović, Maja Demirović, Milan Tončić, Aleksandra Demirović, Isidora Demirović i Mirko Stanković.

Iste večeri, odmah nakon „Prve suze“, od 21h biće izvedena izvrsna predstava „Van mesta“ Gerasima Dišlijeva. Poznati pantomimičar iz Pariza i svojevremeno asistent čuvenog Marsela Marsoa prikazaće nam jezikom teatra pokreta i pantomime avanture običnog čoveka bačenog u „neobičnost“ pozorišta. Obično telo unutar mehanike teatra. I ovo telo se trese, bori, koči, reaguje. Ovo telo deluje pod reflektorom svih kontradiktornosti koje ga okružuju. Njegove avanture su ogledalo naših sopstvenih turbulencija u traženju našeg ili pravog mesta u teatrima naših života. Tada oni postaju nepresušan izvor inspiracije. Jedno pitanje ipak ostaje: „Da li iko zaista zna svoje pravo mesto?“. Oni koji su kadri da na ovo pitanje odgovore su pozvani na pozornicu!“

Drugog festivalskog dana, prvi put u Srbiji na P(h)antomfestu nastupiće američka pantomimičarska zvezda Bil Bauers sa predstavom „Više od reči“ (20h), za koju je čuveni The New York Times napisao: „Fascinantno. Dirljivo. ‘Više od reči’ očaraće vaše oči i uši“. „Više od reči“ nam daje portret malog američkog grada filtriran kroz lična iskustva Bila Bauresa. Ova zabavna i inspirativna predstava sa autobiografskim elementima publiku će naterati i na smeh i u plač, i to često u isto vreme. „Više od reči“ odvešće publiku zvucima i tišinom na smešno i potresno putovanje koje će dugo pamtiti.

Prateći program 6. P(h)antomfesta posebno je zanimljiv: poznati američki pantomimičar Bil Bauers će prvog festivalskog dana, 22. septembra, od 13 časova, u Američkom kutku pri Narodnoj biblioteci u Vranju održati prezentaciju sa elementima diskusije pod nazivom „Pantomimičar na putu: Putovanje sa Bilom Bauersom“, dok će sutradan makedonski pantomimičar Meto Janakievski izvesti eksperimentalni program „Pantomima izlazi na ulicu“. Ovog puta on će u pešačkoj zoni Glavne ulice u Vranju od 13 časova igrati „običnog pantomimičara“ raspoloženog za „razgovor“. Nakon prošlogodišnjeg uspeha programa koji je pod nazivom „Bakiji u pohode“ održan u Gornjoj čaršiji (pretežno naseljenom romskim stanovništvom), kao i veoma zapaženih prethodnih izdanja (2014. – „Pantomimičar na pijaci“ i 2015. – „Pantomimičar na kafi“), program „Pantomima izlazi na ulicu“ ove godine se održava pod nazivom „Pantomimičar šeta gradom“.

Festival će se održati u sali Doma vojske. Ulaz na festival je besplatan.

Ideja organizatora festivala je da se festival održava svake godine, da raste i da se razvija i tako uključi gluve osobe iz zemlje i regiona, kao i profesionalne pantomimičare, da bi se kroz nekoliko godina kroz međusobnu interakciju, postigao glavni cilj festivala, a to je potpuno brisanje razlika među ljudima kroz umetnost, kako kod izvođača, tako i kod publike.

Značaj festivala je trostruk. Najpre, ukazuje na pantomimu kao retku i skoro zaboravljenu umetnost, naročito u našim krajevima. Zatim, baca svetlo na gluvoneme osobe kao posebno ugroženu i društveno nevidljivu socijalnu grupu. I na kraju, organizuje sa na jugu Srbije, ekonomski i kulturno devastiranom i ugroženom području.