Uspešno završen četvrti Međunarodni festival pantomime – P(h)antomfest

Phantomfest 2015_Publika_

 

Nastupom čuvenih američkih pantomimičara Lori Held i Rika Vejmera u subotu uveče je završen Četvrti Međunarodni festival pantomime – P(h)antomfest.

Obe večeri sala Doma vojske u Vranju je bila puna. Članovi Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje – dva gluva, jedan nagluv i jedan čujući glumac, koji igraju u predstavi “Zamišljeni svet”, uveli su publiku 26. juna uveče u njihov zamišljeni svet koji su svi zajedno istraživali uzbudljivih 50 minuta. Na kraju su pozdravljeni dugim aplauzom publike.

Čuveni bugarski pantomimičar Aleksandar Ilijev je iste večeri svojim specifičniim stilom pantomime prikazao 15 od ukupno 30 Teofrastovih „Karaktera“, dočaravši publici svaki od karaktera opisanih u antici, a tako prepoznatljivih i danas.

Posle prošlogodišnjeg uspeha na pijaci, program „Pantomima izlazi na ulicu“ ove godine nastavljen je u Brankovoj ulici u Vranju gde je Meto Janakievski izveo tačku „Pantomimičar na kafi“. Po lepom vremenu, kafići u Brankovoj ulici bili su prepuni ljudi koji su različito reagovali na neočekivanu posetu pantomimičara – od čuđenja do oduševljenja. Neki su i učestvovali u pojedinim tačkama i popili zamišljenu kafu sa novim prijateljem.

Poznati američki pantomičari Lori Held i Rik Vejmer su izazvali oduševljenje publike svojom predstavom „Osnovni pokreti“. Predstavljajući kolaž od svojih najpopularnijih dela, nekih apstraktnih, nekih konkretnih, nekih smešnih, a nekih ozbiljnih, prepustili su publici da tumači neverovatno ukomponovanu strukturu pokreta koji odišu lirikom i emocijama, postavljajući pritom univerzalna pitanja o životu, kako stvarnom tako i onom zamišljenom. Publika ih je na kraju nagradila stojećim ovacijama koje su trajale nekoliko minuta, što je bio dokaz da su ovi američki umetnici dodirnuli srca Vranjanaca. Oni su takođe u petak od 17 časova održali veoma zanimljivu prezentaciju „Suština pokreta“ u Američkom kutku pri biblioteci „Bora Stanković“ gde su pričali o svojim karijerama i radu, različitim stilovima i školama pantomime, ilustrujući pritom sve to kratkim tačkama što je izazivalo oduševljenje prisutnih.

U okviru četvrtog P(h)antomfesta, tokom dva festivalska dana, 26. i 27. juna, izvedene su tri predstave pantomime (dve profesionalne predstave i jedna sa gluvim, nagluvim i čujućim glumcima). Na P(h)antomfestu po prvi put sa svojom predstavom „Osnovni pokreti“ u Srbiji i Evropi nastupili i američki pantomimičari Lori Held i Rik Vejmer. Njihovo gostovanje je omogućila Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu.

I ove godine je premijerno izvedena predstava koja je nastala u produkciji P(h)antomfesta. Ovog puta u pitanju je ostvarenje „Zamišljeni svet“ u režiji Trajčeta Gjorgieva u kojoj igraju dva gluva (Ivica Spasić, Milan Tončić), jedan nagluv (Goran Stoiljković) i jedan čujući glumac (Mirjana Mitić).

Festival su ove godine podržali: Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu, Grad Vranje i Ministarstvo kulture Republike Srbije.

P(h)antomfest je pokrenut 2012. godine sa plemenitom idejom da se kroz umetnost, u ovom slučaju pantomimu, u umetnički proces aktivnije uključe gluve i nagluve osobe, te da se izbrišu razlike koje ih čine skrajnutim sa umetničke scene i u društvu uopšte.