Uspešno završen 6. Međunarodni festival pantomime – P(h)antomfest

Bil Bauers 1

Šesti put za redom Vranje tokom dva dana postaje sam vrh svetskog pantomimičarskog izraza. Ovogodišnji P(h)antomfest je završen nastupom američkog pantomimičara, Bila Bauersa, u subotu uveče, pred prepunom salom Doma vojske. On je pred vranjskom publikom izveo predstavu „Više od reči“ u kojoj nam daje portret malog američkog grada filtriran kroz svoja lična iskustva. „Mesec nad Montanom“, „Vašar“, „Tri indijanske priče“, „Vreme“ neke su od etida koje je Bil izveo, a Vranjanci su znali da prepoznaju univerzalnost jezika pokreta i maestralno Bilovo izvođenje pozdrave ovacijama.

Dan ranije, istovremeno i na desetogodišnjicu smrti majstora i najuticajnijeg pantomimičara, Marsela Marsoa, Bil Bauers je održao predavanje u Američkom kutku pod nazivom „Pantomimičar na putu: putovanje sa Bilom Bauersom“. Bila je to prilika da posetioce upozna sa svojim radom, karijerom, ali i da ih uputi u osnove pantomimičarske tehnike.

Prvog dana festivala, 22. septembra, nastupio je još jedan izuzetan pantomimičar, Gerasim Dišlijev. Njegovo lično iskustvo – da je smeh univerzalan i prepoznatljiv bez obzira na jezik, boju kože, veru, naciju i kulturu i jedini način da se shvati svet oko nas – da se ne uzima za ozbiljno, pretočeno u virtuoznu predstavu „Van mesta“, dovelo je publiku do suza. Publika je otvoreno prihvatila umetnikove provokacije i na njih spremno odgovorila, tako da su se na kraju i posetioci „izmestili“ i nasli na bini. Gromoglasan aplauz nije izostao.

Festival su tradicionalno otvorili članovi Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih iz Vranja, ovog puta u dirljivoj predstavi po motivima pripovetke Bore Stankovića „Prva suza“ i u režiji Trajčeta Gjorgievskog. Muzikom, igrom, tradicionalnom nošnjom i običajima podsetili su sugrađane na virtuoznost Borinog portretisanja likova, starog Vranja i onoga što duša ište, a ne sme.

Pantomima je u Vranju za vikend izašla i na ulicu. Meto Janakievski, pantomimičar iz Skoplja, se je u subotu, u okviru programa „Pantomima izlazi na ulicu“ predstavio u centru grada improvizacijom „Pantomimičar šeta gradom“. Na najbolji prijem naišao je kod najmlađih, koji su srdačno i radoznalo učestvovali u njegovom performansu, na zadovoljstvo slučajnih prolaznika.

Direktor festivala Nebojša Novković izrazio je zadovoljstvo ovogodišnjim izdanjem festivala: „Velika posećenost obe festivalske večeri pokazuje nam da su naši sugrađani prepoznali značaj i kvalitet našeg festivala, kao i to da u Vranju postoji publika za pantomimu. To nam daje snagu i veru da naš festival razvijamo u narednim godinama, da dovodimo izvođače i predstave sa novim vrstama pozorišnog i pantomimskog izraza koje naši gledaoci možda do sada nisu imali prilike da vide kako bi se ostvario i sam cilj festivala: brisanje razlika među ljudima kroz umetnost, u ovom slučaju pantomimu.“

Pogledajte galeriju fotografija sa ovogodišnjeg Festivala.