U petak počinje 7. Međunarodni festival pantomime – P(h)antomfest

Sedmi Međunarodni festival pantomime – P(h)antomfest svečano će otvoriti 7. decembra u 20 časova u sali Doma vojske u Vranju zajedničkim izvođenjem pantomimičarske tačke (presecanjem zamišljene crvene vrpce) Snežana Simonović (sekretarka Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje), Nebojša Novković, direktor festivala i Dejan Tričković, predsednik skupštine Grada Vranja.

Odmah nakon otvaranja, biće premijerno izvedena predstava pantomime „Odluke“, u režiji Trajčeta Gjorgieva, nastala u produkciji Festivala.

U predstavi igraju članovi Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje: Aleksandra Demirović, Ivica Spasić, Jovica Stamenković, Jelena Momčilović, Milica Janjić i Smilja Bojković. Festival ove godine u potpunosti ostvaruje svoj cilj tako što u predstavi zajedno glume čujuća i gluva lica čime se u potpunosti briše razlika između njih kroz pantomimu.

Iste večeri, odmah nakon „Odluka“, od 21h biće izvedena odlična predstava „Krug života“ talentovanog bugarskog pantomimičara Filipa Dončeva. Oslanjajući se na klasičnu pantomimu Marsoa, Baroa, Borda, Edvardsa i Dariusa, „Krug života“ se bavi najvažnijim momentima naših života u čijem je središtu nada. Biti živ znači imati nadu u bolji svet. Čovek prolazi svoj životni ciklus sa nadom u besmrtnost. Filip Dončev koristi uglavnom klasičnu pantomimičarsku tehniku Dekrua, Baroa i Marsoa i klasičnu muziku. Zahvaljujući neverbalnom izražavanju ovu predstavu je moguće razumeti u celom svetu.

Drugog festivalskog dana, prvi put u Srbiji na P(h)antomfestu nastupiće čuveni američki pantomimičar i komičar Robert Post koji će 8. decembra od 20 časova u Domu vojske u Vranju izvesti nesvakidašnju predstavu „Postovo komično pozorište“, za koju je The New York Times napisao: „Post zaslužuje mesto na svačijoj all-star listi blesavih nadarenih umetnika“. Gostovanje Roberta Posta omogućila je Ambasada Sjedinjenih Američkih država u Beogradu.

U okviru pratećeg programa 7. P(h)antomfesta Robert Post održaće u petak 7. decembra od 13 časova u Američkom kutku pri Narodnoj biblioteci u Vranju prezentaciju sa elementima diskusije pod nazivom „POST(ovi) sa puta“, dok će 8. decembra od 13 časova u prostorijama Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje (MOGN) biti održana „Čajanka kod prijatelja“ – eksperimentalni program koji je deo serijala „Pantomima izlazi na ulicu“. Kao i ranijih godina harizmatični makedonski pantomimičar Meto Janakievski svoju veštinu pokazaće van scene, ovog puta u druženju sa članovima MOGN-a , ali i svim drugim zainteresovanim ljudima koji žele da prisustvuju atraktivnom programu „Čajanka kod prijatelja“ i tom prilikom steknu nove prijatelje i upoznaju svoje sugrađane sa oštećenim sluhom.

Satnica festivala, Vranje, Sala Doma vojske, 7-8.12.2018.

07.12.2018.

20.00h Svečano otvaranje festivala

20.10 Odluke (Srbija)
Režija: Trajče Gjorgiev
Produkcija: P(h)antomfest Vranje
Igraju članovi Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje: Aleksandra Demirović, Ivica Spasić, Jovica Stamenković, Jelena Momčilović, Milica Janjić i Smilja Bojković.

21.00 Krug života (Bugarska)
Igra: Filip Dončev, Sofija

08.12.2018.

20.00h Postovo komično pozorište (SAD)
Igra: Robert Post, Ohajo

PRATEĆI PROGRAM

07.12.2018.
Američki kutak pri Narodnoj biblioteci u Vranju
13.00h Prezentacija-diskusija
„POST(ovi) sa puta“
Govori Robert Post, američki pantomimičar

08.12.2018.
Postorije Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje , Pionirska 14
Program „Pantomima izlazi na ulicu“
13.00h “„Čajanka kod prijatelja“
Igra: Meto Janakievski (Skoplje, Makedonija)

Ulaz na sve programe P(h)antomfesta je slobodan!