Prvi Međunarodni festival pantomime P(h)antomfest u Vranju

Prvi Međunarodni festival pantomime – P(h)antomfest biće održan u Vranju, 30. juna, u organizaciji Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje.

Kao jedna od najstarijih pozorišnih formi, ne toliko zastupljena u komercijalnoj pozorišnoj produkciji, pantomima omogućava, zahvaljujući univerzalnom jeziku kojim se glumac koristi – lice i pokret, povezivanje i međusobnu razmenu ideja u današnjem, po mnogim merilima, podeljenom svetu.

Festival je pokrenut sa plemenitom idejom da se kroz umetnost, u ovom slučaju pantomimu, u umetnički proces aktivnije uključe ljudi sa hendikepom nedostatka sluha i govora, te da se izbrišu razlike koje ih čine skrajnutim sa umetničke scene i u društvu uopšte.

Sa tim ciljem, tokom jednog dana, u Vranju će u Pozorištu „Bora Stanković“ biti izvedene tri predstave pantomime. Predstava „Ljubav“, nastala je u produkciji P(h)antofesta i premijerno će biti izvedena na ovogodišnjem, prvom izdanju Festivala. U predstavi koju je režirao glumac i profesionalni
pantomimičar iz Skoplja Trajče Gjorgiev, glume članovi Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje. Pored ove festivalske produkcije, biće izvedene i dve profesionalne predstave pantomime i to „Čovek“ Trajčeta Gjorgieva, u produkciji Stranica teatra iz Skoplja i „Monolog sa koferom“ Gerasima Dišlieva, nekadašnjeg saradnika i učenika najpoznatijeg svetskog pantomimičara Marsela Marsoa, a u produkciji Iskra teatra iz Pariza.
Festival je podržan od strane Ministarstva kulture Republike Srbije. Ulaz je besplatan.
„P(h)antomfest ukazuje na pantomimu kao retku i skoro zaboravljenu umetnost, ali i teži da, kroz festivalski program, omogući gluvonemim osobama kao posebno ugroženoj i društveno nevidljivoj socijalnoj grupi da se uključe u kulturnu scenu. Cilj Festivala je i da doprinese oživljavanju kulturne scene juga Srbije, kao ekonomski i kulturno devastiranom i ugroženom području“, izjavio je Nebojša Novković, direktor festivala.
Ideja organizatora je da se P(h)antomfest održava svake godine, uz dinamičnije i učestalije uključivanje gluvonemih iz zemlje i regiona, kao i profesionalnih pantomimičara, da bi se kroz nekoliko godina kroz međusobnu interakciju, postigao glavni cilj Festivala, a to je potpuno brisanje razlika među ljudima kroz
umetnost.