Prva suza Bore Stankovića u izvedbi gluvih i nagluvih glumaca

U oviru šestog Međunarodnog festivala pantomime – P(h)antomfest, koji se održava u Vranju 22. i 23. septembra, u organizaciji Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje, biće premijerno izvedena predstava pantomime po motivima priče Borisava Bore Stankovića „Prva suza“, u režiji Trajčeta Gjorgieva, nastala u produkciji Festivala.

Tako će najčuvenjieg pisca iz Vranja po prvi put igrati gluve i nagluve osobe i to u predstavi pantomime, bez reči!

“Prva suza je možda jedna od najdirljivijih ljubavnih priča Bore Stankoviќa. Priča koja te ne ostavlja ravnodušnim kao i ceo njegov stvaralački opus. U Vranju smo, već šesta predstava po redu koju radimo i nekako je bilo logično da nastavak saradnje ove godine utemeljimo na Borinom stvaralaštvu. Ovaj put Boru (Prvu suzu) prepričavamo pomoću pantomime, malo se potpomažemo plejbekom i muzikom, ali u svakom slučaju to je jedna mala celovečernja predstava koja odiše mirisom starog Vranja, slikovitošću karaktera, običajima i pre svega vranjanskom muzikom. Raditi Stankovića je zaista uzbudljiva avantura, ali raditi ga u Vranju je pre svega odgovornost pa onda avantura. Nadam se da smo u našoj avanturi uspeli i da će naši gluvi i nagluvi glumci u potpunosti opravdati ovaj nastup na sceni”, kaže reditelj predstave Trajče Gjorgiev.

U predstavi igraju Goran Stojiljković, Leontina Trajković, Miodrag Demirović, Ivica Spasić, Ninoslav Demirović, Maja Demirović, Milan Tončić, Aleksandra Demirović, Isidora Demirović i Mirko Stanković.

Predstava će biti odigrana odmah nakon svečanog otvaranja Festivala 22. septembra od 20.10h u sali Doma vojske u Vranju.

Nakon uspešnih predstava „Hamlet“, „Ljubav“, „Omnibus plus“, „Igra“ i „Zamišljeni svet“, koje su nastale u produkciji Festivala prethodnih pet godina, članovi Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje nastavljaju put u svet pantomime. Ove godine je proces stvaranja dodatno obogaćen jakom emocijom jer se radi o predstavi po delu velikog Bore Stankovića, koji je proslavio i prvi u književnost uveo jedinstven vranjanski etnos. Intuitivnom igrom ovih desetoro glumaca, njihovom interakcijom i svešću da se pokretom može reći mnogo više nego rečima, pokazaće kako se kroz umetnost u potpunosti mogu izbrisati „razlike„ između ljudi.