Predstava Skoplje ’63 o velikom zemljotresu na P(h)antomfestu u Vranju

Na 8. Međunarodnom festivalu pantomime – P(h)antomfest, publiku očekuje srpska premijera predstave „Skoplje ’63“, u režiji Trajčeta Gjorgieva (20h).

„Skoplje ’63 je pantomimska predstava – prigodni čin, kojim doprinosimo sećanju na žrtve skopske katastrofe iz 1963 godine. U 30 minuta pantomimske igre rekonstruisano je vreme života pre katastrofe i posle nje“, navodi Gjorgiev.

Korišćenjem videa, odgovarajuće muzičke podloge i naravno pantomime kao sredstva izražavanja glumca Meta Janakievskog, koji pleni harizmatičnošću lika i pokreta, kao svedok događaja skopskog zemljotresa, njegova kreacija, emituje toplinu i dirljivost, ali i srdačnost i otvorenost, u spomen jednom vremenu. Ova nostalgična pantomimska predstava, odigrava se prema konceptu i u režiji Trajčeta Gjorgieva.

Podsetimo, pre predstave „Skoplje ’63“, od 19.10h biće odigrana premijerno predstava „Plejade“ u izvođenju gluvih i nagluvih glumaca, nastala u produkciji Festivala.

U okviru predstave “Plejade”, biće izvedene etide:
1. Mali restoran
2. Ulični svirač
3. Sud
4. Kavez
5. Čovečanstvo

U predstavi igraju: Stamenković Jovica, Stevanović Dunja, Stanković Đorđe, Spasić Ivica, Ramić Siniša, Tončić Milan, Stanković Snežana i Stanković Mirko.

Festival su ove godine podržali: Ministarstvo kulture Republike Srbije i Grad Vranje.

P(h)antomfest je pokrenut 2012. godine sa plemenitom idejom da se kroz umetnost, u ovom slučaju pantomimu, u umetnički proces aktivnije uključe gluve i nagluve osobe, te da se izbrišu razlike koje ih čine skrajnutim sa umetničke scene i u društvu uopšte.