Predstava „Krug života“ i pantomimičarska čajanka na P(h)antomfestu u Vranju

Talentovani bugarski pantomimičar Filip Dončev izvešće na predstojećem sedmom Međunarodnom festivalu pantomime – P(h)antomfest, koji će se u organizaciji Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje održati u Vranju 7. i 8. decembra, predstavu „Krug života“.

Oslanjajući se na klasičnu pantomimu Marsoa, Baroa, Borda, Edvardsa i Dariusa, „Krug života“ se bavi najvažnijim momentima naših života u čijem je središtu nada. Biti živ znači imati nadu u bolji svet. Čovek prolazi svoj životni ciklus sa nadom u besmrtnost. Filip Dončev koristi uglavnom klasičnu pantomimičarsku tehniku Dekrua, Baroa i Marsoa i klasičnu muziku. Zahvaljujući neverbalnom izražavanju ovu predstavu je moguće razumeti u celom svetu.

Filip Dončev je bugarski umetnik mlađe generacije, ali sa bogatom profesionalnom karijerom. Na sceni je od svoje 17 godine u mnogobrojnim postavkama u svom rodnom mestu, Ruse, Bugarska, i u Sofiji. Sarađivao je sa poznatim bugarskim pantomimičarem Aleksandrom Ilijevim u mnogobrojnim predstavama i filmovima. Osim pantimimom bavi se i tibetanskom medicinom, džiudžicom, meditacijom, fizičkim pozorištem, masažom, improvizacijom, plesom, raznim sportovima, žongliranjem, montažom… Studira pantomimu na Nacionalnoj pozorišnoj akademiji za pozorište i filmsku umetnost u Bugarskoj.

Predstava „Krug života“ biće izvedena prvog festivalskog dana od 21h u sali Doma vojske u Vranju. Ulaz je – kao i za sve ostale programe P(h)antomfesta – slobodan.

U okviru pratećeg programa 7. P(h)antomfesta poznati američki pantomimičar Robert Post održaće u petak 7. decembra od 13 časova u Američkom kutku pri Narodnoj biblioteci u Vranju prezentaciju sa elementima diskusije pod nazivom „POST(ovi) sa puta“, dok će 8. decembra od 13 časova u prostorijama Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje (MOGN) biti održana „Čajanka kod prijatelja“ – eksperimentalni program koji je deo serijala „Pantomima izlazi na ulicu“. Kao i ranijih godina harizmatični makedonski pantomimičar Meto Janakievski svoju veštinu pokazaće van scene, ovog puta u druženju sa članovima MOGN-a , ali i svim drugim zainteresovanim ljudima koji žele da prisustvuju atraktivnom programu „Čajanka kod prijatelja“ i tom prilikom steknu nove prijatelje i upoznaju svoje sugrađane sa oštećenim sluhom.