Počinje peti Međunarodni festival pantomime – P(h)antomfest

Greg Goldston 2Photography by: Kasia Chmura-Cegielkowska – teatralna.com

Peti Međunarodni festival pantomime – P(h)antomfest svečano će otvoriti 24. juna u 20 časova u sali Doma vojske u Vranju zajedničkim izvođenjem pantomimičarske tačke (presecanjem zamišljene crvene vrpce) Snežana Simonović (sekretarka Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje), Nebojša Novković, direktor festivala, Zorica Jović, članica gradskog veća Grada Vranja za kulturu i Ivana Todorović iz programa Evropski PROGRES.

Odmah nakon otvaranja biće premijerno, u sklopu obeležavanja 400 godina od smrti Vilijama Šekspira, izvedena predstava pantomime „Hamlet“ u režiji Trajčeta Gjorgieva, nastala u produkciji Festivala.

Ono što je zanimljivo kada je ova postavka Hamleta u pitanju je što u predstavi igraju gluvi i nagluvi glumci, biće to Hamlet sa puno emocija i bez reči!

Iste večeri, nakon “Hamleta”, biće izvedena predstava „Homo Americanus“ nagrađivanog rumunskog umetnika Paula Kozme Čimpojerua. Njegov nastup u Vranju biće evropska premijera, nakon američke, koja je održana u Njujorku u aprilu ove godine.

Drugog festivalskog dana očekuje nas nastup Grega Goldstona, jednog od najznačajnijih američkih pantomimičara u ovom trenutku, koji će izvesti prvi put u Srbiji 25. juna svoju predstavu „Glasnije od reči“.
Njujork Tajms je za Grega Goldstona napisao da predstavlja „vatreni prikaz fizičke virtuoznosti“, a publika u Vranju i Srbiji imaće jedinstvenu priliku zahvaljujući P(h)antomfestu da se u to i uveri.

Prateći program petog P(h)antomfesta posebno je interesantan: prvog festivalskog dana, 24. juna, poznati američki pantomimičar Greg Goldston održaće u Američkom kutku pri Narodnoj biblioteci u Vranju prezentaciju sa elementima diskusije pod nazivom „Kada je pokret glasniji od reči“, dok će 25. juna pantomima još jednom izaći na ulicu, ovog puta u Gornju čaršiju kod spomenika čuvenom trubaču Bakiji Bakiću. Ovaj kraj Vranja pretežno je naseljen romskim stanovništvom, pa će, sigurni smo, makedonski pantomimičar Meto Janakievski biti posebno inspirisan koloritnom romskom kulturom i živopisnim ulicama. Nakon prošlogodišnjeg uspeha „Pantomimičara na kafi“ u Brankovoj ulici u Vranju (i 2014. „Pantomimičara na pijaci“), program „Pantomima izlazi na ulicu“ ove godine se održava pod nazivom „Bakiji u pohode“.

Festivalsku satnicu možete pronaći OVDE
.