Počinje 6. Međunarodni festival pantomime – P(h)antomfest

ad

Šesti Međunarodni festival pantomime – P(h)antomfest svečano će otvoriti 22. septembra u 20 časova u sali Doma vojske u Vranju zajedničkim izvođenjem pantomimičarske tačke (presecanjem zamišljene crvene vrpce) Snežana Simonović (sekretarka Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje), Nebojša Novković, direktor festivala, Zorica Jović, članica gradskog veća Grada Vranja za kulturu i Ivana Todorović iz programa Evropski PROGRES.

Odmah nakon otvaranja, biće premijerno izvedena predstava pantomime po motivima priče Borisava Bore Stankovića „Prva suza“, u režiji Trajčeta Gjorgieva, nastala u produkciji Festivala.

Tako će najčuvenjieg pisca iz Vranja po prvi put igrati gluve i nagluve osobe i to u predstavi pantomime, bez reči!

Iste večeri, odmah nakon „Prve suze“, od 21h biće izvedena izvrsna predstava „Van mesta“ Gerasima Dišlijeva. Poznati pantomimičar iz Pariza i svojevremeno asistent čuvenog Marsela Marsoa prikazaće nam jezikom teatra pokreta i pantomime avanture običnog čoveka bačenog u „neobičnost“ pozorišta. Obično telo unutar mehanike teatra. I ovo telo se trese, bori, koči, reaguje. Ovo telo deluje pod reflektorom svih kontradiktornosti koje ga okružuju. Njegove avanture su ogledalo naših sopstvenih turbulencija u traženju našeg ili pravog mesta u teatrima naših života. Tada oni postaju nepresušan izvor inspiracije. Jedno pitanje ipak ostaje: „Da li iko zaista zna svoje pravo mesto?“. Oni koji su kadri da na ovo pitanje odgovore su pozvani na pozornicu!“

Drugog festivalskog dana, prvi put u Srbiji na P(h)antomfestu nastupiće američka pantomimičarska zvezda Bil Bauers sa predstavom „Više od reči“ (20h), za koju je čuveni The New York Times napisao: „Fascinantno. Dirljivo. ‘Više od reči’ očaraće vaše oči i uši“.
„Više od reči“ nam daje portret malog američkog grada filtriran kroz lična iskustva Bila Bauresa. Ova zabavna i inspirativna predstava sa autobiografskim elementima publiku će naterati i na smeh i u plač, i to često u isto vreme. „Više od reči“ odvešće publiku zvucima i tišinom na smešno i potresno putovanje koje će dugo pamtiti.

Festival su ove godine podržali: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Grad Vranje, Ambasada Sjedinjenih Američkih država u Beogradu i program Evropski PROGRES, koji finansira Evropska Unija i Vlada Švajcarske, dok će mladi na štandu „Evropa to si TI“ moći da se informišu o mogućnostima za školovanje, usavršavanje i volontiranje u zemljama Evropske Unije.

Prateći program 6. P(h)antomfesta posebno je zanimljiv: poznati američki pantomimičar Bil Bauers će prvog festivalskog dana, 22. septembra, od 13 časova, u Američkom kutku pri Narodnoj biblioteci u Vranju održati prezentaciju sa elementima diskusije pod nazivom „Pantomimičar na putu: Putovanje sa Bilom Bauersom“, dok će sutradan makedonski pantomimičar Meto Janakievski izvesti eksperimentalni program „Pantomima izlazi na ulicu“. Ovog puta on će u pešačkoj zoni Glavne ulice u Vranju od 13 časova igrati „običnog pantomimičara“ raspoloženog za „razgovor“. Nakon prošlogodišnjeg uspeha programa koji je pod nazivom „Bakiji u pohode“ održan u Gornjoj čaršiji (pretežno naseljenom romskim stanovništvom), kao i veoma zapaženih prethodnih izdanja (2014. – „Pantomimičar na pijaci“ i 2015. – „Pantomimičar na kafi“), program „Pantomima izlazi na ulicu“ ove godine se održava pod nazivom „Pantomimičar šeta gradom“.

Satnica festivala:

Vranje, Sala Doma vojske, 22-23.09.2017.

22.09.2017.

20.00h Svečano otvaranje festivala

20.10 Prva suza (Srbija)
Tekst: Bora Stanković
Režija: Trajče Gjorgiev
Produkcija: P(h)antomfest Vranje
Igraju članovi Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje: Goran Stojiljković, Leontina Trajković, Miodrag Demirović, Ivica Spasić, Ninoslav Demirović, Maja Demirović, Milan Tončić, Aleksandra Demirović, Isidora Demirović i Mirko Stanković.

21.00 Van mesta (Francuska)
Igra: Gerasim Dišlijev, Pariz

23.09.2017.

20.00h Više od reči (SAD)
Igra: Bil Bauers, Njujork

PRATEĆI PROGRAM

22.09.2017.
Američki kutak pri Narodnoj biblioteci u Vranju
13.00h Prezentacija-diskusija
„Pantomimičar na putu: Putovanje sa Bilom Bauersom“
Govori Bil Bauers, američki pantomimičar

23.09.2017.
Pešačka zona u Glavnoj ulici
Program „Pantomima izlazi na ulicu“
13.00h “„Pantomimičar šeta gradom“
Igra: Meto Janakievski (Skoplje, Makedonija)

Ulaz na sve programe P(h)antomfesta je slobodan!