Plejade

“Marsel Marso je jedna od najuticajnijih ličnosti u razvoju pantomime u svetu. Stvorio je više od tri stotine kratkih etida, pedeset minijatura do četrdeset minuta i osamnaest mimodrama. Samo posle prvog njegovog gostovanja u Americi, stvoreno je više od 400 grupa i pozorišta koja su se bavila pantomimom. On je savremeni Pjero, amblem pozorišta bez reči. U ovoj predstavi odabrano je pet etida iz Marsoovog opusa, koje faktički predstavljaju i njegovu osnovnu pozorišnu filozofiju. Na sceni će biti izvedeni alegorije, filozofske i apstraktne pantomime. Princip je isti u svih pet etida: golo telo, u prostoru gole scene. Jedno siromašno pozorište za bogate glumce. Glumce koji mogu da naprave nevidljivo vidljivim.
Naši glumci iz udruženja gluvih su upravo takvi. Oni shvataju, igraju, kreiraju, oni se nose sa svim datim okolnostima kao pravi profesionalci, kao da im je pozorište druga kuća a pantomima hrana i voda. Oni žive na sceni. Pantomima je poezija ćutljivog jezika. Za njeno zapisivanje je potrebno znoja i volje koliko za jedno veliko svetsko takmičenje. Istovremeno, glumac na sceni mora da bude perfektan, sa koncentracijom i emocijom stvorenim u najkraćem vremenu ili kao što Antonen Arto kaže: „Glumac je atletičar srca“, Trajče Gjorgiev, reditelj.

U okviru predstave “Plejade”, biće izvedene etide:
1. Mali restoran
2. Ulični svirač
3. Sud
4. Kavez
5. Čovečanstvo

U predstavi igraju: Stamenković Jovica, Stevanović Dunja, Stanković Đorđe, Spasić Ivica, Ramić Siniša, Tončić Milan, Stanković Snežana i Stanković Mirko.