Lori Held i Rik Vejmer

_LGH0048

Lori Held je ušla u svet pantomime 1988. godine sa Semjuelom Avitalom u Koloradu. Nastavila je proučavanje pantomime u Goldston i Džonson školi za pantomimičare gde je radila od 1999. kao predavač. U ovoj školi Lori je studirala pod vodjstvom Marsela Marsoa i poljskog pantomimičara Stefana Nedjalkovskog. Nastupala je sa Pozorištem pantimime nevidljivih ljudi, kao i sa Alithea Creations i Theatrical Mime Theatre kao glavni izvodjač, koreograf i co-artistic direktor. Sa ovim kompanijama Lori je išla na turneje širom Sjedinjenih Država, Portorika, Poljske, Kine i Makedonije. Lori je diplomirala ples na Fakultetu dramskih umetnosti i magistrirala pozorišnu umetnost na Univerzitetu u Arizoni. Ona veruje da je pokret nerazdvojni deo pozorišne umetnosti i njene dve diplome odslikavaju njeno verovanje da pantomima predstavlja ravnotežu izmedju pozorišta i plesa. Ravnoteža je njena glavna težnja. Trenutno predaje pozorište i ples u školi Gregori u Tusonu.

Rik Vejmer je 1982. počeo da studira pantomimu u Goldston i Džonson školi za pantomimu u Ohaju. Od 1985.do 1987. učestvuje na seminarima koje vodi Marsel Marso i postaje njegov asistent. Kao član osnivač Pozorišta pantomime nevidljivih ljudi i sa svojim solo predstavama Rik je nastupao širom Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Azije i istočne Evrope, u Izraelu, Makedoniji i na Antilima. Bio je umetnički direktor Pozorišta pantomime i pokreta u Kanadi. Za svoje nastupe dobio je brojne nagrade, stipendije, grantove, od državnih i privatnih institucija, kao i stipendiju Umetničkog saveta države Ohajo.
Rik nastupa već više od tri decenije u raznim projektima: Geometrija – ne-baš-matematički-genije izvodi umetničke eksperimente je njegov solo projekat. Saradjivao je sa nezavisnim filmskim rediteljem Tedom Hardinom, sa Pozorištem pantomime iz Los Andjelesa je bio Skrudž iz Dikensove Božićne pesme, MYTHOS je multimedijalna i multidisciplinarna produkcija koja uključuje pantomimu, ples, cirkusku umetnost, taiko bubnjeve i vizuelnu umetnost, Priče obojenog neba – je koautorski projekat sa Nejtanom Drajdenom koji kombinuje pantomimu i balet. Rik je reditelj pokreta u predstavi Naš grad koju je na scenu ponovo posatavio Endrju Belser. Dva puta je nagradjivan na Panfiz festivalu pantomime u Skoplju.
Trenutno radi na svojoj prvoj knjizi, Fizička imaginacija, koja govori o glumačkim tehnikama koje se zasnivaju na Rikovom pantomimičarskom iskustvu. Takodje se bavi razvojem steampunk musical pantomime. Živi u Tusonu, Arizona.