Hamlet bez reči u izvedbi gluvih i nagluvih glumaca na P(h)antomfestu u Vranju

Hamlet, MOGN Vranje_1U okviru jubilarnog, petog Međunarodnog festivala pantomime – P(h)antomfest, koji se održava u Vranju 24. i 25. juna, u organizaciji Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje, biće premijerno, u sklopu obelezavanja 400 godina od smrti Vilijama Šekspira, izvedena predstava pantomime „Hamlet“ u režiji Trajčeta Gjorgieva, nastala u produkciji Festivala.

Ono što je zanimljivo kada je ova postavka Hamleta u pitanju je što u predstavi igraju gluvi i nagluvi glumci, biće to Hamlet sa puno emocija i bez reči!

„Pa evo, više od 4 godine kako smo sa Međuopštinskom organizacijom gluvih i nagluvih Vranje (MOGN) i njihovim članovima na putu istraživanja u svetu pantomime i nakon toliko vremena bolje se poznajemo, odlično sarađujemo i plod te naše saradnje su 4 predstave koje smo napravili i odigrali u sklopu P(h)antomfesta u Vranju. Te 4 predstave su se uglavnom oslanjale na kratke etide i tehnike pantomime, a ova predstava koju trenutno spremamo je pomak više – upustili smo se u svet klasike i veoma ambiciozno radimo na postavci Hamleta, ali ovoga puta Hamleta bez reči, samo pomoću pokreta, gesta, muzike, maske… Zaista je teško, ali je u isto vreme i veliki izazov, znajući da se bavimo jednom od najeksponiranijih dela klasike. Naš cilj je da na sceni razmišljamo, delujemo i postavimo priču tako da i osoba koja prvi put vidi Hamleta razume o čemu se radi. Ako postignemo taj cilj onda smo uspeli, a MOGN Vranje iza sebe će i ovaj put ostaviti jedno vredno delo izgrađeno njihovim rukama uz moj skromni doprinos“, kaže reditelj predstave Trajče Gjorgiev.

U predstavi igraju Goran Stoiljković, Miodrag Demirović, Goran Ramadanović, Milan Tončić, Maja Demirović, Jovana Bajramović, Ivica Spasić, Mirjana Mitić, Ninoslav Demirović.

Nakon uspešnih predstava „Ljubav“, „Omnibus plus“, „Igra“ i „Zamišljeni svet“, koje su nastale u produkciji Festivala prethodne četiri godine, članovi Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje nastavljaju put u svet pantomime. Ove godine je proces stvaranja podignut na jedan viši nivo, intuitivnom igrom ovih devetvoro glumaca, njihovom interakcijom i svešću da se pokretom može reći mnogo više nego rečima, pokazaće kako se kroz umetnost u potpunosti mogu izbrisati „razlike„ između ljudi.