Gluve i nagluve osobe glume u predstavi na P(h)antomfestu

U okviru prvog Međunarodnog festivala pantomime – P(h)antomfest, koji se održava u Vranju, 30. juna, u organizaciji Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje, u sali Pozorišta „Bora Stanković“ biće premijerno prikazana pozorišna predstava „Ljubav“ nastala u produkciji Festivala, u kojoj glume članovi pomenute organizacije.

U sklopu osnovne ideje sa kojom je pokrenut P(h)antomfest – da se kroz umetnost, u ovom slučaju pantomimu, u umetnički proces aktivnije uključe gluve i nagluve osobe, Međunarodni festival pantomime već u svom prvom izdanju sa ponosom predstavlja sopstvenu pozorišnu produkciju „Ljubav“ na kojoj upravo ovih dana vredno rade članovi Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje.

Predstava „Ljubav“ je kolaž pantomimskih etida koji govori o ljubavi u njenim različitim vidovima. Glumci u predstavi, kroz niz različitih situacija (od svakodnevnih do kontemplativnih) istražuju svoja osećanja na temu ljubavi, ali se i igraju u okvirima teme kojom se bavi predstava.

„Ljubav“ je samo jedan od projekata u koji je, od svog osnivanja, 1956. godine, uključena Međuopštinska organizacija gluvih i nagluvih Vranje čiji je osnovni cilj pružanje pomoći gluvim i nagluvim licima na teritoriji Pčinjskog okruga. Organizacija broji 172 člana od čega je 35 starosti od 15 do 30 godina, tako da je ujedno i mesto okupljanja, druženja, razmene ideja među mladim ljudima, ali i svesrdne podrške.

Predstavu je režirao makedonski glumac i profesionalni pantomimičar iz Skoplja Trajče Gjorgiev, koji je od 1997. godine član Makedonskog nacionalnog teatra (MNT), a pozorišnom i video režijom bavi se od 1990. većinom kao rukovodilac pozorišnog studija Kulturnog centra grada Kočana u Makedoniji. Gjeorgiev je svoje iskustvo u umetnosti pantomime sticao i van granica svoje zemlje ugledajući se na velike majstore poput Marsela Marsoa. Njegova predstava pantomimska monodrama „The Man“ (2005) pobedila je na Međunarodnom festivalu monodrame u gradu Gabrovo u Bugarskoj, a sa predstavom je gostovao i na festivalima u Ljubljani i Šangaju.

Pored ove festivalske produkcije, na prvom Međunarodnom festivalu pantomime biće izvedene i dve profesionalne predstave pantomime i to „Čovek“ Trajčeta Gjorgieva, u produkciji Stranica teatra iz Skoplja i „Monolog sa koferom“ Gerasima Dišlieva, nekadašnjeg saradnika i učenika najpoznatijeg svetskog pantomimičara Marsela Marsoa, a u produkciji Iskra teatra iz Pariza.
Predstave se igraju u sali Pozorišta „Bora Stanković“ u Vranju.

Festival je podržan od strane Ministarstva kulture Republike Srbije. Ulaz je besplatan.

„P(h)antomfest ukazuje na pantomimu kao retku i skoro zaboravljenu umetnost, ali i teži da, kroz festivalski program, omogući gluvim i nagluvim osobama kao posebno ugroženoj i društveno nevidljivoj socijalnoj grupi da se uključe u kulturnu scenu. Cilj Festivala je i da doprinese oživljavanju kulturne scene juga Srbije, kao ekonomski i kulturno devastiranom i ugroženom području“, izjavio je Nebojša Novković, direktor festivala.

Ideja organizatora je da se P(h)antomfest održava svake godine, uz dinamičnije i učestalije uključivanje gluvih i nagluvih iz zemlje i regiona, kao i profesionalnih pantomimičara, da bi se kroz nekoliko godina kroz međusobnu interakciju, postigao glavni cilj Festivala, a to je potpuno brisanje razlika među ljudima kroz umetnost.