Avner Ajzenberg

avner

Avner Ajzenberg je rođen u Atlanti, Džordžija. Kao dete bio je pasionirano zaljubljen u zmije i žongliranje. Želeo je da bude doktor i, iako su mu na jednoj godini među glavnim predmetima bili hemija i biologija, pod uticajem roditelja preorjentisao se na glumu.
Primenjujući veštinu žongliranja na obrazovanje, promenio je četiri univerziteta u Americi krećući se u pravcu suprotnom od kretanja kazaljki na satu da bi na kraju dobio diplomu dramskih umetnosti Univerzita Vašington 1971. Nastavio je studije u Parizu tokom sledeće dve godine pod vođstvom Žaka Lekoka i jednom je čak bio i uhapšen zbog glupiranja na javnom mestu.
Po povratku u Sjedinjene Države predavao je Školi fizičke komedije Karla Macone Klementija u Kalifornji. Po njegovim rečima, Lekok i Klementi su presudno uticali na njegov rad: ‘’Lekok me je naučio svemu što znam a Karlo sve ostalo.’’
Avner je verovatno najpoznatiji po ulozi u filmu Dragulj sa Nila gde je, uz zvezde ovog filma Majkla Daglasa i Ketlin Tarner, glumio naslovnu ulogu – Svetog Čoveka poznatog kao Dragulj. Takođe je glumio i u filmu Brenda Starr kao i u televizijskim serijama Webster i Mathnat.
Avnerova monodrama Avner Ekscentrik je bila hit predstava u sezoni 1984-85. na Brodveju. Glumio je Šekspirovoj Komediji zabune u produkciji Linkoln centra, a na Brodvej se vraća 1989. godine u glavnoj ulozi u drami Geto. U regionalnom pozorištu je igrao i Estragona i Vladimira u Čekajući Godoa, naslovnu ulogu u predstavi Robert Cramb Comix, sa svojom ženom Džuli Goel učestvovao je u svetskoj premijeri dela Zoološki vrt mira.
Avnerova nova predstava, Izuzeci od gravitacije, ruši jezičke i kulturološke barijere. Prikazivana je širom Amerike i šire.
Avner je čest gost na festivalima komedije, pozorišnim i madjioničarskim festivalima. U proteklim godinama je učestvovao na festivalima u Edingurgu, Izrealu, Montrealu, Londonskom festivalu pantomime, Američkom festivalu pantomime, Njujorškom pozorišnom festivalu klovnova… Na mnogima od njih bio je i nagrađivan: nagrada Nova lica u Edinburgu, specijalna nagrada žirija na festivalima u Monte Karlu, Barseloni, Lajpcigu… a na Međunarodnom pozorišnom festivalu u Sent Žermenu je dobio nagradu kako žirija tako i publike. Nedavno je dobio i počasno mesto u Međunarodnoj kući slavnih za klovnove.
Avner redovno učestvuje i u televizijskim emisijama širom sveta.
2004. godine je tri meseca nastupao u rasprodatoj predstavi Pozorišta Fonten u Parizu i četiri nedelje u Pozorištu Alfil u Madridu 2009-2010.
Uprkos veoma zgusnutom rasporedu nastupanja, Avner drži master časove i Americi i mnogim zemljama Evrope (Francuska, Nemačka, Finska, Belgija, Španija) kao i u Japanu. Radio je na usavršavanju veština neme glume (glume bez reči) u terapijske svrhe, takođe vodi radionice za studente, kao i zdravstvene radnike, uz edukaciju, savetovanje i pozorisni rad.
Živi na ostrvu blizu američke države Mejn i najrdije bi plovio. Posvećeni je aikidu već godinama.
Sertifikovani je praktičar i trener Eriksonijanove hipnoze i neuro-lingvističkog programiranja.
Takođe je i umetnički direktor Fizgig-a, festivala fizičke komedije, bivši predsednik upravnog odbora pozorišta Celebration Barn i član upravnog odbora Acorn Production i Etz Chaim Sinagoge….