Aleksandar Ilijev

Karakteri  (5)

Aleksandar Lubenov Ilijev je rođen u Sofiji u Bugarskoj, gde je završio osnovnu i srednju školu i fakultet. Komediju del’ arte je studirao na Nacionalnom univerzitetu u Barseloni, specijalizirao u Moskvi na pozorišnom sistemu Stanislavskog i doktorirao na Fakultetu lepih umetnosti u Sofiji.

Ovaj svestrani bugarski umetnik govori više od deset jezika. Profesor je na Nacionalnoj akademiji za pozorište i filmsku umetnost u Bugarskoj.
Bavi se i borilačkim veštinama, jogom, budizmom, lutkarskim pozorištem, osnivač je i član mnogih pozorišnih udruženja i nevladinih organizacija. Kao profesor predavao je na univerzitetima u Americi, Turskoj, Makedoniji, Indoneziji, Albaniji, Tadžikistanu i vodio brojne radionice u Bugarskoj, Češkoj, Nemačkoj, Grčkoj, Indoneziji, Italiji, Rusiji, Španiji, Švajcarskoj…
Autor je brojnih predstava kako u Bugarskoj tako i u inostranstvu, filmskih i pozorišnih scenarija CD i DVD izdanja, knjiga i ekspedicija. Osim režijom u svojim i u predstavama u kojima je učestvovao, bavio se i dramaturgijom, scenografijom, režijom pokreta u scenama borbe ili režijom klovnovskih trikova, glumom, maskom. Autor je više dokumentarnih i edukativnih filmova.
Učesnik je brojnih sportskih i kulturno-antropoloških ekspedicija širom sveta, i Ginisov rekorder u najdužem izvodjenju pantomime u trajanju od 25 sati. Takođe, održao je i koncert na najvišoj tački na svetu, na visini od 5350m u Nepalu.
Od 1981. godine sve do danas Aleksandar neprestano nastupa širom sveta.