Završen drugi Međunarodni festival pantomime – P(h)antomfest Ovacije izvođačima na P(h)antomfestu

17

U subotu uveče u Vranju, u prepunoj Sali Doma vojske, je sa velikim uspehom završen drugi po redu, ove godine dvodnevni, P(h)antomfest u organizaciji Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih iz Vranja u okviru koga su prikazane četiri predstave.

Festival su izvođenjem kratke pantomimske tačke simboličnim presecanjem zamišljene trake u petak, 28. juna, otvorili Snežana Simonović, sekretar MOGN-a Vranje, direktor festivala Nebojša Novković, zamenica gradonačelnika Vranja Bojana Veličkov i predstavnica Ambasade Sjedinjenih Američkih Država Kerol Bin. U pozdravnoj reči organizatori su izrazili zadovoljstvo ovogodišnjim festivalom i nadu da će se festival razvijati i rasti kako bi što pre u potpunosti ostvario cilj zbog koga je osnovan, a to je potpuno brisanje razlika među ljudima kroz umetnost.

Odmah nakon toga na scenu Doma vojske stupili su članovi MOGN-a Vranje sa predstavom Omnibus plus, nastaloj u produkciji P(h)antomfesta tokom tromesečne saradnje sa Trajčetom Gjorgievim, glumcem i rediteljem iz Skoplja. Publika koja je do poslednjeg mesta ispunila salu bila je svedok kako se uloženi napor višestruko vraća činjenicom koja je osvojila srca svih prisutnih – gluvih i čujućih – da Vranje može da bude ponosno na svoju grupu pantomimičara.

Njihova sceničnost, vladanje dramskim i pantomimičarskim pokretima pokazanim u šest pantomimičarskih etida otkrivaju sve mogućnosti i potencijal ovog glumačkog ansambla koji je u odnosu na prošlu godinu veći za dva člana.
Etidom za etidom članovi MOGN-a Vranje vodili su posetioce kroz svoj svet, izmišljen, ali stvaran, postavljajući pitanja i prepoznajući dileme u savremenom svetu, da bi na kraju bili pozdravljeni gromoglasnim aplauzom koji će se pamtiti.
U predstavi Omnibus plus glume Đorđević Snežаnа, Asanović Aleksandra, Demirović Miodrаg, Rаmаdаnović Goran, Spasić Ivica, Demirović Velizar i Demirović Ninoslav.
Iste večeri nastupili su i Paul Čimpojeru i Ana Pepin sa predstavom Nas dvoje nastaloj u produkciji pozorišne kompanije “Passe Partout DP” iz Rumunije. Kombinujući elemente pantomime, savremenog plesa, baleta, flamenka, tanga, borilačkih veština, scenskih pokreta, klasične i savremene muzike, na jednostavan način ispričali su, kako su rekli, svoju priču, koja zahvaljujući moćnim simbolima i univerzalnosti jezika postaje priča svakog od nas. Intenzivna predstava, je svakog sekunda otkrivala veliku energiju izvođača i želju da publici prenese svoju iskrenu emociju. Fantastična kombinacija svetla i zvuka uz poptuno predanu igru izvođača od male scene Doma Vojske napravila je pozorište, film, balet, ulicu, maštu i san, kojima su posetioci šetali bez daha isčekujući šta će se sledeće desiti. Vranjanci su ih pozdravili ovacijama koje su samo najavile šta će se dešavati sutradan uveče.

Drugi festivalski dan počeo je prezentacijom Avnera Ajzenberga u Američkom kutku u 12 časova na temu “Sve što niste znali o pantomimi, a niste imali koga da pitate”. U punom kutku Ajzenberg je pričao o pantomimi, sebi i svojim “ekscentričnim principima” uz izvođenje  par svojih trikova i pokreta što je bila odlična uvertira za drugo festivalsko veče.

Program je nastavljen od 20 časova nastupom članova Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih iz Kragujevca. U dve etide, “Noć”, koju je režirao Dušan Stanikić i “Romeo i Julija”, u režiji Duška Matovića, oni su na jednostavan i efektan način preneli najbitnije motive i emocije iz dela Vilijema Šekspira.

Poslednji nastup na festivalu pripao je čuvenom američkom pantomimičaru, glumcu, klovnu, mađioničaru i žongleru, Avneru Ajzenbergu. Svojom predstavom Izuzeci od gravitacije, s kojom je nastupao širom sveta, u potpunosti je osvojio srca Vranjanaca. U prepunoj sali tražilo se mesto više da bi se na kraju i stajalo da bi svi zainteresovani prisustvovali predstavi. Svojim neposrednim i interaktivnim pristupom, bez mnogo scenografije i tek sa nekoliko rekvizita, prostorno i vremenski izmestio je publiku iz njihovih ’’ljudskih uslova’’. Publika ga je pozdravila ovacijama. U jednom trenutku tokom predstave, pod dirigentskom palicom Avnera Ajzenberga, čujući i gluvi posetioci su izveli performans u kome su putem zvižduka, aplauza, mahanjem i skandiranjem svi zajedno učestvovali u snažnoj poruci, koja je i ideja vodilja festivala – da je umetnost moćno sredstvo koje ne poznaje i ne priznaje nikakve granice.

Delegacija P(h)antomfesta je u nedelju, 30. juna, zajedno sa svojim gostom Avnerom Ajeznbergom, posetila ostatke zgrade pozorišta ’’Bora Stanković’’ koje je pre godinu dana izgorelo u požaru i pružila podršku ansamblu u naporima da se zgrada pozorišta što pre obnovi. Poslednja predstava koja je u pozorištu odigrana je upravo na prošlogodišnjem P(h)antomfestu.

Festival su ove godine podržali Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji, grad Vranje i Ministarstvo kulture Republike Srbije.