Uspešno završen peti Međunarodni festival pantomime – P(h)antomfest

P(h)antomfest Hamlet

Peti Međunarodni festival pantomime – P(h)antomfest završen je u subotu uveče izuzetnim nastupom američkog pantomimičara Grega Goldstona.

On je publici u Vranju predstavio najviše domete umetnosti pantomime kao pravi naslednik tehnike i rada Marsela Marsoa. Intelektualizam njegovih pokreta je vodio prisutne kroz različite svetove i situacije ne ostavljajuci dilemu da se bori sa neposlušnim šeširom, pleše sa kišobranom, nalazi na prvom sastanku u bioskopu ili svađa sa kolegama muzičarima u koncertnoj dvorani. Publika je fenomenalni nastup ovog jednog od najznačajnih američkih pantomimičara u ovom trenutku nagradila stojećim ovacijama.

P(h)antomfest 2016_Greg Goldston

Greg Goldston je u petak u punoj sali Američkog kutka pri Narodnoj biblioteci u Vranju održao predavanje/diskusiju pod nazivom „Kada je pokret glasniji od reči“ na kome je govorio o svojoj karijeri, radu i tehnici pantomime, kao i saradnji sa Marsoom prikazavši tom prilikom fotografije sa turneje i nastupa sa Marsoom iz svoje lične arhive.

DSC_0445

U petak uveče je veoma uspešno, premijerno, u sklopu obeležavanja 400 godina od smrti Vilijama Šekspira, izvedena predstava pantomime „Hamlet“ u režiji Trajčeta Gjorgieva, nastala u produkciji Festivala. Ono što je zanimljivo kada je ova postavka Hamleta u pitanju je što predstavi igraju gluvi i nagluvi glumci, članovi Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje.

Oni su odgovorili izazovu i publici predstavili Hamleta bez reči, ali sa puno emocija. Mimikom lica i pokretima tela postavljali su večna pitanja o ljubavi, smrti, izdaji, koja Hamleta čine aktuelnim u svakom vremenu, za šta su nagrađeni gromoglasnim aplauzom.

Rumunski umetnik Paul Čimpojeru je iste večeri u svojoj predstavi „Homo Americanus“ neverovatnom energijom predstavio svu surovost iskustava rumunskog imigranta u Njujorku. Kombinacijom pantomime, plesa, borilačkih veština na sceni je istraživao fenomen odlaska i povratka sa idejom da se od sebe ne može pobeći, te da kada si tamo – još uvek si ovde.

P(h)antomfest 2016_Paul Cimpojeru

Meto Janakievski je u subotu u okviru programa „Pantomima izlazi na ulicu“ u Gornjoj čarsiji, delu Vranja sa pretežno romskim stanovništvom, izveo performans pod nazivom „Bakiji u pohode“. Meto je u interakciji za prisutnim građanima pokazao da pantomima kao univerzalni jezik uklanja sve barijere, izaziva osmehe i reakciju, naročito kod najmlađih, a posebna pažnja posvećena je spomeniku Bakiji Bakiću, legendarnom trubaču. Na taj način je odata počast rodonačelniku vranjske trube, još jednog univerzalnog jezika po kome je Vranje prepoznatljivo u svetu.

P(h)antomfest 2016_Meto Janakievski

„Sa velikim zadovoljstvom mogu da kažem da je peti, jubilarni P(h)antomfest završen veoma uspešno. On predstavlja jedan logični nastavak razvoja koji smo zacrtali od samog nastanka festivala na kome su posetioci mogli da uživaju u premijernim predstavama i tehnikama pantomime koje do sada nisu imali prilike da vide. Drago mi je što je festival u ovih pet godina zadobio poverenje publike, medija i institucija koje nas podržavaju, što predstavlja odličnu osnovu da u narednim godinama P(h)antomfest nastavi da se razvija i raste – to je naša najveća želja, ali i obaveza kao organizatora.“, izjavio je direktor Međunarodnog festivala pantomime P(h)antomfest Nebojša Novković.