U petak u Vranju počinje drugi Međunarodni festival pantomime – P(h)antomfest

logo

Drugi Međunarodni festival pantomime – P(h)antomfest biće otvoren 28. juna u 20h u Domu vojske u Vranju. Za vreme trajanja festivala, 28. i 29. juna predstave će biti prikazivane u sali Doma vojske, ulaz na sve programe P(h)anotmfesta je besplatan.

Tokom dva festivalska dana biće izvedene četiri predstave pantomime (dve profesionalne predstave i dve predstave pantomime sa gluvim i nagluvim glumcima). Na P(h)anotmfestu će nastupiti i svetski poznati pantomimičar Avner Ajzenberg sa svojom novom predstavom “Izuzeci od gravitacije”.

Satnica festivala:

28.06.2013.

20.00h – Svečano otvaranje festivala
20.10h – “Omnibus plus” (Srbija)
21.00h – “Nas dvoje” (Rumunija)

29.06.2013.

12.00h Prezentacija/diskusija „Sve što ste želeli da znate o pantomimi a niste imali koga da pitate” govori: Avner Ajzenberg, Američki kutak pri biblioteci “Bora Stanković”

20.00h “Noć/Romeo I Julija” (Srbija)
20.30h “Izuzeci od gravitacije” (SAD)

I ove godine biće premijerno izvedena predstava koja je nastala u produkciji P(h)antomfesta, ovog puta u pitanju je ostvarenje „Omnibus Plus“, u režiji glumca i profesionalnog pantomimičara iz Skoplja Trajčeta Gjorgieva, u kojem glume članovi Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje: Đorđević Snežаnа, Asanović Aleksandra, Demirović Miodrаg, Rаmаdаnović Goran, Spasić Ivica, Demirović Velizar i Demirović Ninoslav. Ova pantomimska predstava, koja će otvoriti festival, bazirana je na adaptaciji nekih od najpopularnijih svetskih pantomimskih etida.

Rumunska predstava “Nas dvoje” urađena je u produkciji „Passe-Partout D. P.“ Theater Company iz Bukurešta, a u glavnim ulogama pojaviće se Ana Pepine i Paul Čimpojeru. Savršena kombinacija plesa i pozorišne umetnosti koja uvodi gledaoca u svet snova. Čista, ali ne i pojednostavljena drama o muškarcu i ženi. Uzvišenost ovog univerzalnog jezika pozorišne komunikacije (za koji prevod nije potreban) određena je slobodom dvoje glumaca da koriste alternativne forme scenskih umetnosti (glumu, klasičnu i bihejvioralnu pantomimu, tradicionalni ples, stepovanje, tango, flamenko, balet, savremeni ples, borilačke veštine) kao sredstvo za prenošenje ideja, iskustava, emocija. Slike i simboli tako stvoreni imaju posebnu snagu koja izaziva jedinstvena osećanja.

Predstava “Noć/Romeo i Julija” je pobednik konkursa koji je P(h)antomfest raspisao za najbolju predstavu pantomime u Srbiji sa gluvim i nagluvim glumcima. Glavni akteri ove predstave su članovi Međuopštinske organizacije

gluvih i nagluvih iz Kragujevca. „Noć/Romeo i Julija“ je predstava sastavljena od dve etide koje su spojene kako bi zajedno bile izvedene na ovogodišnjem P(h)antomfestu. Pored toga, ono što takođe spaja ove dve etide jeste to što su obe rađene po motivima dela Vilijema Šekspira. Članovi Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Kragujevac su se hrabro upustili u izvođenje ovih dela znajući da je veoma teško preneti sve emocije, filozofske dileme i velike teme koje u sebi sadrže Šekspirova dela i kada se radi o klasičnim predstavama sa tekstom, a da je pantomimom to još teže učiniti. Svedena gluma izvođača primerena tragičnosti samih dela uspeva da prenese publici najbitnije delove ljudskih drama isprepletanih u sudbinu čovečanstva, što čini Šekspira jednim od najznačajnijih dramskih pisaca u istoriji književnosti.
Etidu „Noć“ režirao je Dušan Stanikić, a etidu „Romeo i Julija“ Duško Matović.

Avner Ajzenberg sa svojom čuvenom predstavom “Izuzeci od gravitacije” (“Exceptions to Gravity”) stiže čak iz Amerike na P(h)antomfest. Reditelj i glumac ove predstave je i osnivač trupe The Eccentric Company koja sa svojim predstavama gostuje svuda po svetu razbijajući jezičke i kulturne barijere. Avner Ajzenberg u „Izuzecima od gravitacije“ podseća da moć pozorišta može da stanuje u samo jednom harizmatičnom izvođaču na sceni koji ume da dodirne srce gledalaca. Avner je majstor teatra pokreta i komedije pokreta u kojima prosipa magiju poetične jednostavnosti u predstavi punoj urnebesnih neprilika glavnog junaka. Sa ovom predstavom često je nastupao na Brodveju, a nastupima širom sveta dokazao je da „Izuzeci od gravitacije“ ruše jezičke i kulturne barijere što ga u potpunosti i logično svrstava u program festivala P(h)antomfest koji je osnovan kako bi kroz umetnost brisao razlike među ljudima. Za nekoliko dana Avner Ajzenberg dolazi u Vranje i sa sobom donosi duh Brodveja i njegovih pozorišta.

Pored predstava, u Američkom kutku pri Narodnoj biblioteci “Bora Stanković”u subotu 29. juna od 12h održaće se i prezentacija/diskusija američkog pantomimičara Avnera Ajzenberga na temu “Sve što ste želeli da znate o pantomimi, a niste imali kog da pitate”.

Festival su ove godine podržali: Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu, Grad Vranje i Ministarstvo kulture Republike Srbije.