Sutra se online održava 9. Međunarodni festival pantomime – P(h)antomfest

Deveti Međunarodni festival pantomime – P(h)antomfest održaće se 30.12.2021. godine online u periodu od 19.00 časova do ponoći. I pored velikih napora organizatora da festival bude održan uživo, stalna promena u epidemiološkoj situaciji i merama u borbi protiv pandemije tokom godine koje su se razlikovale od države do države učinile su da gostovanje inostranih izvođača bude praktično nemoguće bez čega bi održavanje festivala uživo izgubilo smisao. Zbog toga se festival održava online sa željom da i u ovim teškim vremenima umetnost i pantomima osvetle i ulepšaju živote ljudi i da se održi kontinuitet u produkciji predstava.

Dana 30.12.2021. godine u 19.00 časova linkovi za gledanje četiri predstave biće postavljene na zvaničnom sajtu festivala i na Fejsbuk stranici festivala. Zainteresovani posetioci će moći da u periodu od 19.00 časova do ponoći odgledaju predstave po svom izboru.

Između ostalih, biće premijerno prikazana i predstava pantomime „Etide“, u režiji Trajčeta Gjorgieva, nastala u ovogodišnjoj produkciji Festivala.

U predstavi igraju članovi Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje i njihovi gosti: Đorđe Stanković, Dunja Stevanović, Ivica Spasić, Jovica Stamenković i Miodrag Demirović. Festival i ove godine u potpunosti ostvaruje svoj cilj tako što u predstavi zajedno glume čujuća i gluva lica čime se u potpunosti briše razlika između njih kroz pantomimu.

Pored ove predstave posetioci će moći da pogledaju klasičnu pantomimsku predstavu „Pierrot“ Aleksandra Saše Ilieva, poznatog bugarskog panomimičara i Ginisovog rekordera u najdužem izvođenju pantomime od 25 sati, kao i komični mjuzikl „Kiss“ dua Alice in Wonderband koji čine Ana Vrbaški i Marko Dinjaški, komediju o igri, flertu, začikavanju, nadmetanju i, povrh svega, ljubavi između muškarca i žene. Komične scene isprepletane zanimljivim i novim aranžmanima poznatih pesama, tradicionalnih balkanskih pesama kao i autorskih numera samih izvođača izvedene su najjednostavnijim sredstvima – samo sopstvenim telom i glasom. Zanosno slavlje tonova, ritma, plesa, glume, akrobatike u savršenoj harmoniji.

Na kraju, na online izdanju devetog P(h)antomfesta biće moguće da se odgleda i predstava „Kabare apsurda“ u produkciji „Stranizza“ teatra iz Skoplja u režiji Marka Nektana, poznatog srpskog buto umetnika. Na ovaj način posetioci će moći da se upoznaju sa buto teatrom, oblikom japanskog teatra pokreta koji obuhvata raznovrstan spektar aktivnosti, tehnika i motivacija za ples, performans ili pokret, a koji je nastao 1959. godine saradnjom dva ključna osnivača Tatsumi Hijikata i Kazuo Ohnoa.

Festival su ove godine podržali: Ministarstvo kulture Republike Srbije i Grad Vranje.