Delegacija P(h)antomfesta u poseti ostacima Pozorišta „Bora Stanković“

Vranje

U nedelju, 30. juna 2013. godine delegacija P(h)antomfesta zajedno sa svojim gostom Avnerom Ajzenbergom, poznatim američkim pantomimičarem, posetila je ostatke vranjskog pozorišta, koje je stradalo u katastrofalnom požaru na današnji dan 02. jula 2012. godine, kako bi pružili podršku obnovi pozorišta i vranjskim glumcima koji rade u veoma teškim uslovima.

Direktor P(h)antomfesta Nebojša Novković izjavio je prilikom posete da je, iako je sala Doma vojske prelepa, ona nije pravljena da bude pozorište i da je prirodno okruženje P(h)antomfesta pozorišna sala vranjskog pozorišta, te da se nada da će ono biti što pre obnovljeno i da će neki od narednih festivala pantomime biti održani u novom, obnovljenom pozorištu. On je podsetio na povezanost P(h)antomfesta sa vranjskim pozorištem, budući da su poslednje predstave izvedene u starom pozorištu bile one sa prošlogodišnjeg P(h)anomfesta, samo dan pre katastrofalnog požara.
Čuveni američki pantomimičar Avner Ajzenberg osetio je jezu prilikom ulaska na zgarište pozorišta i rekao prisutnima da se osećaju duhovi nekih prethodnih predstava i produkcija na nagorelim daskama. Nakon nezaboravnog nastupa na P(h)antomfestu koji je oduševio Vranjance, Ajzenberg je izrazio nadu da će vranjski glumci imati dovoljno snage i kreativnog duha da do izgradnje nove pozorišne sale očuvaju pozorišni potencijal koji imaju. On je obećao da će nakon obnove pozorišta ponovo doći u Vranje kako bi u novoj sali odigrao svoju predstavu i da će mu to predstavljati veliko zadovoljstvo.
Zahvaljujući se festivalskoj delegaciji na poseti i na prilici da tako važna ličnost kao što je Avner Ajzenberg poseti Pozorište „Bora Stanković“, direktorka pozorišta Radmila Đorđević, rekla je da svi moraju da učine sve kako umetnost u Vranju ne bi zaćutala. Ansambl vranjskog pozorišta je svom znamenitom gostu poklonila monografiju o pozorišnom životu u Vranju, kao i sat sa sklopljenim kazaljkama što je simbolično trebalo da podseti Ajzenberga da neko u Vranju uvek misli na njega.